Pages

úterý 12. července 2011

Havránok - Kalameny

Ráno se probouzíme do zataženého počasí. Vůbec nám to nevadí, hlavní je, že neprší.
Stejně jsme měli naplánovaný výlet v okolí. Vydali jsme se k nedaleké Keltské osadě Havránok. Navigace volí nejkratší cestu, která nám záhy ukazuje, že nejkratší neznamená nejlepší.  Jedeme  po cestě max. pro jedno auto, která se v zimě neudržuje (jak nám ukazuje značka u cesty), projíždíme kolem vypuštěné Bešeňovské přehrady a  zastavujeme ve svahu, pod Liptovskou Marou, dál musíme pěšky.


Vojta  po ujití asi 10 metrů začíná protestovat, že ho bolí nohy a nemůže dál. Po zhruba 100 metrech dojdeme k hrázi Liptovské Mary a protože nám navigace ukazuje, že máme jít dál, jdeme po břehu přehrady dále. Po chvíli dojdeme k rozcestníku, který nás vede opět do kopce. Vojta řve celou cestu nahoru, Martin má spálené záda – vyskákaly mu na nich mokvající puchýře, takže Vojtu vzít nemůže, já nesu batoh a snažím se ho uchlácholit, ale marně. Dojdeme k archeo osadě a zjišťujeme, že skanzen Havránok je  ukryt v lese, který je celý v kopci. Vzhledem k neustávajícímu řevu Vojty, prohlídku vypouštíme.  Vracíme se pomalu k autu, já se snažím alespon po rovné cestě Vojtu poponášet (má nové boty, mám strach, že ho asi tlačí).


Při zpáteční cestě zastavujeme u cesty a jdeme se podívat na louku nad Bešeňovou, kde vytékají minerální prameny a  díky nim se zde tvoří Travertínové kaskády, což jsou vlastně usazeniny minerálních látek.

Po obědě (dojídáme řízky s bramborem) vysvitne sluníčko, a i když to pro nás není moc povzbudivé, vyrážíme do 5 km vzdálené vesnice Kalameny, kde mají za vesnicí navrtaný minerální pramen a tudíž přírodní  koupaliště s minerální (teplou) vodou. Byla to taková velká louže u lesa, ve které sedělo spoustu lidí. Dětičky si tam náramně užily a za ty dvě hodiny, co jsme tam byli, snad ani nevylezli z vody. My jsme s Martinem byli na břehu, ve stínu chránění před sluníčkem.

Večer se Katce povedlo rozbít jednu skleněnou šachovou figuru, která byla součástí šachů u nich v pokoji. Včerejší večer se učila s tatínkem tuto hru hrát, dneska jí jedna vypadla  a bylo to. Zítra budem shánět sekundové lepidlo ;o(

Žádné komentáře: